Villea mantelzorgwoning demomodel buiten 2

Woning voor ouders in tuin

Het kan een geweldige oplossing lijken: een woning voor ouders in de tuin. Op die manier blijven ze dichtbij, hebben ze hun eigen ruimte en kunnen ze zelfstandig blijven wonen. Maar kan dat zomaar? Wat zijn de mogelijkheden, en welke regels gelden er? In dit artikel geven we u praktische tips en bespreken we de voor- en nadelen, zodat u kunt bepalen of een woning voor uw ouders in de tuin een goed idee is.

Wanneer is een woning voor ouders in de tuin een goed idee?

Het plaatsen van een woning voor uw ouders in de tuin is een interessante optie als ze bijvoorbeeld ouder worden en meer zorg nodig hebben, maar nog wel zelfstandig willen blijven wonen. Of als u het gewoon heerlijk vindt om dicht bij elkaar te wonen. Ook kan het een oplossing zijn als ze het lastig vinden om een huur- of koopwoning te vinden die bij hun wensen past. Het idee dat u altijd in de buurt bent om te helpen, biedt voor veel mensen geruststelling.


Maar hoe weet u of dit de juiste keuze is voor uw situatie? In dit artikel bespreken we stap voor stap waar u op moet letten en welke voor- en nadelen er zijn.

Impressie 4_3 1600

Voordelen van een woning in tuin voor ouders

Het plaatsen van een woning voor uw ouders in de tuin brengt veel voordelen met zich mee:

1. Altijd dichtbij voor zorg

Vooral als uw ouders wat ouder worden en meer hulp nodig hebben, kan een woning in de tuin een uitkomst zijn. U bent in de buurt om hen te ondersteunen, zonder dat ze hun zelfstandigheid volledig opgeven.

2. Goedkoper dan verhuizen

Het bouwen van een mantelzorgwoning is vaak goedkoper dan het kopen van een nieuw huis of verhuizen naar een zorginstelling. Daarnaast kunnen er in sommige gevallen belastingvoordelen of subsidies beschikbaar zijn voor het plaatsen van een mantelzorgwoning. Zelfs voordat er mantelzorg nodig is kunt u een mantelzorgwoning in uw tuin plaatsen. Dit wordt dan ook wel pre-mantelzorg genoemd. Hiervoor gelden andere regels. Lees hier meer over een pre-mantelzorgwoning. 

3. Meer flexibiliteit voor beide partijen

Een woning in de tuin biedt flexibiliteit. Uw ouders houden hun eigen privacy en zelfstandigheid, terwijl u altijd in de buurt bent. Tegelijkertijd blijven er mogelijkheden om de woning in de toekomst anders te gebruiken, bijvoorbeeld als gastenverblijf of kantoor. Ga  in uw gemeente na wat hier de mogelijkheden voor zijn, de mantelzorgvergunning komt dan te vervallen en het verblijf krijgt een ander doel waar mogelijk een andere vergunning voor nodig is. 

Nadelen van een woning voor ouders in tuin

Hoewel het veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen om in overweging te nemen:

1. Vergunningen en regelgeving

Er zijn regels rondom mantelzorgwoningen, zoals maximale afmetingen en de eisen dat de woning weer verwijderd moet worden als deze niet meer als mantelzorgwoning wordt gebruikt. Doorgaans is het plaatsen van een mantelzorgwoning van 100 m2 vergunnigsvrij. Het is belangrijk om goed uit te zoeken welke regels in uw gemeente gelden. 

2. Privacy

Hoewel een woning in de tuin uw ouders de mogelijkheid biedt om zelfstandig te blijven wonen, kan het tegelijkertijd betekenen dat u dichter op elkaars lip zit. Dit kan soms spanningen veroorzaken, omdat u altijd dicht bij elkaar woont. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over privacy en grenzen.

amy_vdgarde_Film_scene_of_a_modern_tiny_house_outside_in_the_ba_7b58cee9-378d-4bb5-b913-6e000d107178

Hoe zet u de volgende stap?

Als u denkt dat een woning voor uw ouders in de tuin een goede oplossing is, zijn er een aantal stappen die u kunt nemen om verder te gaan.

1. Check de regelgeving in uw gemeente

Voordat u plannen maakt, is het belangrijk om te controleren welke regels er in uw gemeente gelden voor het plaatsen van een mantelzorgwoning. Neem contact op met uw gemeente of raadpleeg hun website voor de meest actuele informatie.

2. Kies het juiste type woning

Er zijn verschillende typen mantelzorgwoningen beschikbaar, variërend in grootte, stijl en prijs. Kijk hier naar mantelzorgwoning modellen die passen bij verschillende wensen en budgetten.
Ook kunt u kiezen voor een geheel eigen ontwerp als u gaat voor een op maat gemaakte mantelzorgwoning.

3. Financieren mantelzorgwoning

Het financieren van een mantelzorgwoning vraagt om een goede voorbereiding. Of u nu spaargeld inzet, een hypotheek afsluit of een persoonlijke lening overweegt, het is belangrijk om uw opties zorgvuldig af te wegen. Vergeet ook niet om bij uw gemeente te informeren naar mogelijke subsidies of andere vormen van overheidssteun. Lees hier alles over het financieren van een mantelzorgwoning.

4. Maak duidelijke afspraken

Voordat u de knoop doorhakt, is het belangrijk om met uw ouders te praten over de verwachtingen. Hoe zit het met privacy? Wie betaalt de kosten? Zorg dat u een goed plan heeft voor deze zaken, zodat iedereen zich comfortabel voelt met de nieuwe woonsituatie.

Woning voor ouders in tuin. De conclusie

Een woning voor uw ouders in de tuin kan een slimme oplossing zijn, zeker als ze ouder worden en wat extra hulp nodig hebben. Het biedt voordelen zoals flexibiliteit, kostenbesparingen en nabijheid. Maar, het is belangrijk om rekening te houden met de regels, de kosten en de persoonlijke ruimte die u beiden nodig heeft. Zorg ervoor dat u goed voorbereid bent en alle stappen doorloopt voordat u een beslissing neemt.

Villea helpt u graag

Overweegt u een woning te plaatsen voor uw ouders in de tuin? Wij bouwen echte mantelzorgwoningen met een luxe uitstraling en gaan net een stapje verder. Zo zorgen we niet alleen voor de bouw, maar ook voor de plaatsing. Daarnaast kunnen we voor u de eventuele vergunning regelen, contact leggen met de gemeente, en zorgen we dat het terras en de tuin aangelegd wordt. Zo kunt u na het plaatsen direct gaan genieten met uw ouders in de tuin! 

Zullen we contact met u opnemen?