Impressie 4_1A 1600

Mantelwonen

Mantelwonen geeft jongeren de mogelijkheid om eerder zelfstandig te gaan wonen. Maar biedt ook ouderen de kans om al voordat er sprake is van mantelzorg in de buurt van hun kinderen te gaan wonen. Steeds meer gemeenten bieden de mogelijkheid tot mantelwonen. Dit kan door een woning toe te voegen aan een bestaande woning of perceel. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een prefab woning.

Wat is mantelwonen?

Mantelwonen gaat om het omkijken naar elkaar, zonder dat er medische zorg nodig is. Het biedt de mogelijkheid om als familie bij elkaar op het erf te wonen. Steeds meer gemeenten bieden de mogelijkheid en verlenen hier een vergunning voor. Wel worden er regels gesteld aan mantelwonen. Dit om te voorkomen dat dit soort woningen gebruikt worden voor bijvoorbeeld arbeidsmigranten etc. 

Wanneer mag je mantelwonen?

Het is de bedoeling dat de hoofdbewoner en de bewoner van de mantelwoning familie zijn of een relatie met elkaar hebben. Veel gemeenten zijn nog in debat over hoe ze deze regels vorm moeten gaan geven. Maar in veel gemeenten wordt elke situatie op maat bekeken. 

Het is niet alleen bedoeld voor jongeren, maar ook voor ouderen die in de buurt van hun kinderen willen wonen maar waar nog geen sprake is van een mantelzorg situatie. Dit biedt veel voordelen. Bijvoorbeeld voor opa’s en oma’s die op hun kleinkinderen passen, of een kleinkind dat zijn opa en oma ondersteunt. Maar ook voor de jonge starter die graag op eigen benen wil staan.  

 

Waar kan ik mantelwonen?

Mantelwonen is alleen mogelijk bij een bestaande woning, dit kan bijvoorbeeld in een uitgebouwde garage, maar ook in een prefab woning die u achterin in uw tuin plaatst. Later kunt u deze woning eventueel als mantelzorgwoning gebruiken. Een mantelwoning is altijd een afhankelijke voorziening bij een bestaande woning. Om die reden kan het bijvoorbeeld nooit als zelfstandige woning worden verkocht. Ook is er altijd sprake van één erf, dus geen aparte inrit of erftoegang.

Regels mantelwonen

Om een mantelwoning te kunnen plaatsen moet je een vergunning aanvragen. Per gemeente zijn de regels voor mantelwonen verschillend. Omdat het concept nog nieuw is, zijn hier ook nog veel dingen onduidelijk over. Ben je geïnteresseerd in mantelwonen? Neem dan contact op met ons en wij zoeken voor je uit wat de mogelijkheden zijn in jouw gemeente. 

De regels voor het verkrijgen van een vergunning kunnen per gemeente anders zijn. Enkele regels zijn bijvoorbeeld:

  • Grootte van de woning
  • Wie mag erin wonen 
  • Persoonsgebonden, maximaal 2 personen
  • Hoe lang je in een mantelwoning mag wonen
  • Locatie op het erf (afstand tot erfgrens/ parkeergelegenheid/oprit etc.)

Omdat de regels voor mantelwonen per gemeente worden bepaald is het goed om bij uw gemeente te informeren naar de voorwaarden. Dit kunt u zelf doen maar wij doen dit ook graag voor u. Neem hiervoor contact op, dan helpen wij u verder. 

 

Financiering mantelwoning

De financiering van een mantelwoning kun je op meerdere manieren organiseren

  • Sluit een persoonlijke lening af
  • Verhoog uw huidige hypotheek
  • Sluit een nieuwe hypotheek af. 

Sluit je een gebruiks-, verhuur- of onderverhuurovereenkomst af? Dat kan invloed hebben op huurbescherming, kostendelersnorm, hypotheekvoorwaarden en belastingzaken. Laat je goed adviseren door een jurist of notaris.

 

Hoelang mag een mantelwoning blijven staan?

In de meeste gevallen mag een mantelwoning 10 jaar blijven staan. In sommige gemeenten wordt al gesproken over 15 jaar.  Na die tijd wordt bekeken hoe de situatie dan is, is er bijvoorbeeld sprake van mantelzorg? Dan mag de woning blijven staan en ontstaat er een nieuwe regeling die geldt voor mantelzorg. 
De vergunning vervalt als iemand verhuist, overlijdt of als er geen behoefte meer is aan mantelwonen. Het gebouw mag dan vaak blijven staan maar de voorzieningen zoals badkamer en keuken moeten worden verwijderd. 

 

Villea helpt u graag

Overweegt u om te gaan mantelwonen? Wij bouwen namelijk echte mantelwoningen met een luxe uitstraling en gaan net een stapje verder. Zo zorgen we niet alleen voor de bouw, maar ook voor de plaatsing. Daarnaast kunnen we voor u de vergunning regelen en zorgen we dat het terras en de tuin aangelegd wordt. Zo kunt u na het plaatsen direct gaan genieten van uw mantelwoning! 

Zullen we contact met u opnemen?