Een mantelzorgwoning biedt een praktische oplossing voor het zorgdragen van naasten, dichtbij huis. Maar de vraag is vaak: is het mogelijk om subsidie te krijgen voor een mantelzorgwoning? In deze blog leest u alles wat u moet weten over subsidiemogelijkheden voor een mantelzorgwoning en welke stappen u kunt nemen om de kosten betaalbaar te houden. Ontdek of u in aanmerking komt voor subsidies. Lees snel verder.
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woonruimte op het terrein van een bestaande woning, bedoeld om zorg te bieden aan een naaste. Het kan een volledig nieuwe unit zijn, of een verbouwde schuur of garage. Zo kun u iemand in nood dichtbij huis ondersteunen, zonder dat die persoon de zelfstandigheid verliest.
Nee, op dit moment zijn er geen landelijke subsidies specifiek voor mantelzorgwoningen. Dat betekent echter niet dat er helemaal geen financiële hulp mogelijk is. Er zijn verschillende lokale regelingen en andere opties waar u mogelijk gebruik van kunt maken.
Veel gemeentes bieden subsidies of andere financiële ondersteuning aan voor het plaatsen van een mantelzorgwoning. De voorwaarden verschillen per gemeente. Het is daarom belangrijk om bij uw eigen gemeente te informeren naar de mogelijkheden. Soms zijn er bijvoorbeeld subsidies voor het aanpassen van woningen of het verduurzamen ervan, die ook kunnen gelden voor mantelzorgwoningen.
Een andere vorm van financiële verlichting kan komen in de vorm van de btw-regeling. In sommige gevallen kan de bouw van een mantelzorgwoning vallen onder het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Dit kan een flinke besparing opleveren.
Hoewel dit geen directe subsidie is, kan het vergunningvrij bouwen van een mantelzorgwoning zorgen voor lagere kosten. Mantelzorgwoningen vallen onder de tijdelijke wetgeving waardoor je geen bouwvergunning nodig hebt. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook geld.
Hoewel een subsidie specifiek voor mantelzorgwoningen ontbreekt, zijn er wel andere manieren om de kosten betaalbaar te houden.
Sommige banken bieden speciale leningen of hypotheken aan voor het financieren van een mantelzorgwoning. Dit kan een goede optie zijn als u de kosten wilt spreiden over een langere periode. Lees hier alles over het financieren van de mantelzorgwoning.
Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) kunnen mensen die mantelzorg nodig hebben, in aanmerking komen voor aanpassingen aan de woning. Hoewel dit meestal gaat om aanpassingen binnen de woning, zoals het plaatsen van trapliften of bredere deuren, kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of er een vorm van ondersteuning mogelijk is.
Benieuwd naar de prijzen van een mantelzorgwoning of wilt u meer informatie over het kopen van een mantelzorgwoning? Op Villea.nl vind u meer informatie.
Heeft u nog vragen over het plaatsen van een mantelzorgwoning of bent u benieuwd naar de beste opties voor uw situatie? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag!
Zullen we contact met u opnemen?